LUXEMBURG - De crisis in de eurozone zit in een kritieke fase die alleen met krachtige stappen richting een betere monetaire unie kan worden bestreden.

Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in de eerste bevindingen van een onderzoek naar de eurozone.

De eurolanden moeten de kwetsbare link tussen zwakke banken en de uitgeputte overheidsfinanciën van landen breken, stelde IMF-president Christine Lagarde in Luxemburg.

De vicieuze cirkel tussen banken en overheden zorgt voor steeds grotere problemen in de eurozone. De vorming van een bankenunie, waarbij de risico's van banken door alle eurolanden worden gedeeld, moet daarom volgens het IMF de hoogste prioriteit krijgen.

Begrotingsbeleid

Daarnaast moeten de landen werken aan een gezamenlijk begrotingsbeleid, waarbij schulden deels door alle landen samen worden gedragen. ''Sterke toezeggingen voor een robuuste en complete monetaire unie zouden helpen om het vertrouwen in de levensvatbaarheid van de unie te herstellen'', stelt het IMF.

Op korte termijn ziet het fonds een belangrijke rol voor de Europese Centrale Bank. Die moet volgens Lagarde met ''inventief beleid'' de economische groei ondersteunen. Bezuinigingen moeten worden doorgezet in de landen die onder druk staan van de markten, vindt het IMF.

Andere landen moeten echter voorzichtig aan doen, om te voorkomen dat de vraag in de hele regio de nek wordt omgedraaid.

De neerwaartse spiraal tussen banken, landen en de economie is nu sterker dan ooit, waarschuwt het IMF. De stappen die tot op heden zijn genomen om de crisis te bestrijden zijn daarom niet genoeg.

''De crisis vraagt om een sterke en meer collectieve aanpak.'' Dat is niet alleen van belang voor de eurolanden, stelt het IMF verder. Een escalatie van de crisis zal wereldwijd worden gevoeld.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier