DEN HAAG - Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) zet eerdere aarzelingen opzij en gaat meewerken aan de nieuwe vakbeweging die de FNV moet vervangen.

Dat maakte de AOb donderdag aan het einde van de ochtend bekend. Alle 19 bij de FNV aangesloten bonden moeten donderdag voor 12.00 uur laten weten of ze meewerken aan de nieuwe vakbeweging.

Enkele dagen geleden meldde AOb-voorzitter Walter Dresscher nog dat de leden te veel onzekerheden zagen om ja of nee te zeggen. Een van de obstakels was dat onbekend was wie tijdelijk de voorzitter zou worden van de vakbeweging in oprichting. Door benoeming van Ton Heerts is daar nu duidelijkheid over.

Steun

Eerder stemden onder meer FNV Bondgenoten, Abvakabo en FNV Bouw al in waardoor de opvolger van de FNV de steun heeft van zeker een miljoen leden. De Ouderenbond Anbo, Zelfstandigen in de Bouw (ZBo) en de kappers, pedicures, visagisten van FNV Mooi zijn afgehaakt, omdat ze hun autonomie willen behouden.

Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten nadat in 2011 een conflict ontstond rond het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius sloot met kabinet en werkgevers. Bondgenoten en Abvakabo waren daar tegen.

De kwartiermakers presenteerden eerder deze maand hun eindadvies, waarvan de FNV-bonden donderdag moesten zeggen of ze daaraan komend jaar verder willen werken.

Overeenkomst

Klijnsma vindt ''het jammer dat een paar bonden (nog) niet meegaan naar de nieuwe vakbeweging in oprichting, maar het is mooi dat een ruime meerderheid aangeeft de stap daadwerkelijk te zullen gaan zetten''.

Zaterdag tekenen de bonden die meegaan, een overeenkomst voor oprichting van een nieuwe vakbeweging. De bedoeling is dat in mei volgend jaar de FNV opgeheven kan worden en er een nieuwe vakcentrale is met een nieuwe naam.