NEW YORK - Een hoopgevend begin op de Amerikaanse effectenbeurs heeft de beleggers uiteindelijk niet gebracht wat ze verwachtten. Een onverwacht grote vermindering van het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten gooide roet in het eten, waardoor de Dow-Jonesindex 0,3 procent of 30,45 punten lager sloot op .115,26. De Nasdaq-beurs ging 3,02 punten (0,15 procent) omlaag tot 1766,86.

De beurs opende hoger, na maandag al stevig te zijn gestegen. Een halfuur na aanvang werd echter bekend dat de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze maand voor het eerst sinds twee maanden is gedaald, van 97,8 tot 94,1. De daling is groter dan was verwacht. Analisten waren ervan uitgegaan dat de index zou zijn gedaald tot 96,1.

De koersen gingen daarop in rap tempo omlaag. De beleggers waren geschrokken, hoewel de instantie die de consumentenindex opstelt, de Conference Board, liet weten dat de bestedingen van de consument, waarop de Amerikaanse economie drijft, niet zullen afnemen.

Dat de aandelenkoersen zo snel naar beneden gingen, had ook te maken met de enigszins terughoudende stemming. Woensdag legt Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken, een verklaring af in het Congres. De beleggers wilden liever wachten op wat Greenspan te melden heeft.

Een duidelijke lijn was er dinsdag niet te ontdekken. Stijgers en dalers kwamen voor in vrijwel elke sector op de beurs. De grootste stijging was voorbehouden aan United Technologies. Het aandeel van dit concern ging 2,5 procent in koers omhoog. De grootste daler was Intel met een koersverlies van 3,2 procent.

De euro, maandag al gezakt, ging ook dinsdag naar beneden. Tegen het einde van de handel in New York stond er voor de Europese munteenheid een koers van 0,8635 dollar op de borden. Dat was maandag 0,8690 dollar.