DEN HAAG - De huizenprijzen zijn in de maand mei sterker gedaald dan in de voorgaande maanden.

Gemiddeld waren verkochte bestaande koopwoningen 5,5 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In april gingen de prijzen van koopwoningen met 5,2 procent omlaag en in maart bedroeg de daling gemiddeld 4,7 procent. Net als in voorgaande maanden waren in mei de prijzen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Sinds het begin van het jaar bedraagt de neergang 4,4 procent.

Klik op de provincies om de ontwikkeling van prijzen koopwoningen te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie van de kaart. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ondanks de sterke daling van de prijzen werden er wel meer woningen verkocht in mei. Eerder deze week werd bekend dat er in totaal ruim 10.000 koopwoningen van eigenaar wisselden, bijna 3 procent meer dan een jaar eerder.

Marktkenners denken echter dat het om een eenmalige opleving gaat. ''De trend blijft neerwaarts'', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Over de eerste 5 maanden van het jaar werden er 42.000 woningen verkocht. Dat zijn er ruim 12 procent minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van Mulligen noemt als lichtpuntje dat het voor starters makkelijker wordt om een woning te kopen door de prijsdaling. ''Vooral die groep heeft het al tijden lastig. Voor de verkopers is het vervelend, maar aan de andere kant kunnen zij een duurdere woning ook goedkoper kopen. Relatief gezien boeken ze winst'', concludeert de econoom.

De gegevens zijn afkomstig van de CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen