AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft belangrijke informatie over de bankencrisis achtergehouden voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit.

Vicevoorzitter van de commissie Helma Neppérus bevestigde donderdag een bericht daarover in de Volkskrant. Pas na een vordering heeft DNB de achtergehouden stukken deze maand toch overgedragen aan de commissie.

De achtergehouden stukken zijn twee rapportages over het opereren van DNB tijdens de overname van ABN Amro en over de rol van DNB na de problematische fusie van Fortis en ABN. De rapportages zouden gevoelige toezichthoudende informatie bevatten.

''De bank had moeten zeggen 'jongens, misschien is dit ook nog interessant voor jullie''', aldus Neppérus.

Beklaagd

Volens Neppérus zouden de stukken voor de eindconclusie niet hebben uitgemaakt, maar heeft de commissie zich wel over DNB beklaagd bij minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Een woordvoerder van DNB wijst erop dat de betreffende stukken ''puur voor intern gebruik'' waren bestemd. Bovendien stond er niets nieuws in omdat de betreffende bundels waren samengesteld uit documenten die al bij de commissie bekend waren.

Daarnaast had het rapport een ''reconstructie karakter'' waardoor DNB niet verplicht was om het in te leveren. ''Maar het was toch beter geweest om hierover contact te hebben met de commissie'', gaf de zegsman toe.

De parlementaire enquêtecommissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit onderzocht de maatregelen die de Nederlandse staat in 2008 en 2009 nam na het uitbreken van de kredietcrisis. Het is nog niet eerder voorgekomen dat gevraagde documenten worden achtergehouden voor een parlementaire enquêtecommissie. 

Lees alles over de schuldencrisis