NEW YORK - Een onverwachte stijging van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten zette donderdag de olieprijzen verder onder druk.

De prijs van een vat Brentolie daalde met 3,3 procent tot 92,65 dollar, het laagste peil in anderhalf jaar tijd. Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 81,06 dollar per vat.

Ook de uitkomst van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zette nog eens extra druk op de oliemarkt.

De Fed liet weten zijn huidige beleid ter stimulering van de Amerikaanse economie voort te zetten, maar kwam niet met nieuw beleid. Een tragere economische groei gaat gepaard met een lagere vraag naar grondstoffen.

Situatie Europa

Volgens analisten speelt ook de verslechterende situatie in Europa, waar veel landen in een recessie zijn beland, een belangrijke rol.

Bovendien is ook de economische groei in China, een grootverbruiker van grondstoffen, de laatste tijd flink afgezwakt. De olieprijzen zijn daardoor de laatste weken al hard gedaald.