AMSTERDAM - De FNV-bonden op het gebied van veiligheid sluiten zich aan bij de nieuwe vakbeweging.

De Nederlandse Politiebond (NPB), de militairenbond AFMP en Marver (Marechaussee) gaan actief meewerken aan de oprichting van een vakbeweging voor de 21e eeuw, meldt Han Busker, voorzitter van de NPB woensdagavond.

De veiligheidsbonden tekenen zaterdag een overeenkomst waarmee ze zich aansluiten bij de andere bonden die aan de vernieuwing werken.

De bondsbesturen hebben vrijwel unaniem het mandaat gekregen van hun leden voor deze stap, aldus de NPB. De drie bonden tellen 49.000 leden, waarvan de NPB met 24.000 leden bij de politie de grootste is.

Discussie

Na veel discussie is ervoor gekozen samen te kijken hoever we kunnen komen, aldus Busker.

Daarbij was volgens hem van belang dat de nieuwe organisatie kan worden gebouwd langs het model dat lijkt op het huidige van de betrokken beroepsorganisaties, die daardoor herkenbaar blijven en dicht bij hun leden blijven staan. Busker: ''De keus was: helpen bouwen of langs de zijkant blijven staan. Wij kiezen voor het eerste.''

Volgend jaar moet in Nederland een nieuwe vakbeweging van start gaan als opvolger van de vakcentrale FNV. PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma en haar team hebben daar een route voor uitgestippeld.