WASHINGTON - De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gaat door met zijn beleid om de lange rente laag te houden en zo de economie aan te jagen.

Dat heeft het beleidsbepalende orgaan van de Fed woensdag bekendgemaakt na zijn maandelijkse vergadering.

De Fed liet weten door te gaan met het opkopen van obligaties met een looptijd tussen de 6 en 30 jaar, gecombineerd met de verkoop of aflossing van korter lopende leningen. Dat beleid is bedoeld om de rente op lange leningen te drukken, wat verlichting moet geven op de kapitaalmarkten.

Topman Ben Bernanke sprak in een toelichting van ''een substantiële stap'' om de economie een steuntje in de rug te geven. Dat is nodig omdat de Amerikaanse economie zich volgens hem trager herstelt dan eerder werd aangenomen. Vooral de ontwikkeling van de werkgelegenheid valt tegen, aldus Bernanke.

Verder herhaalde de Fed zijn verwachting dat de herfinancieringsrente waarschijnlijk nog tot ver in 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent blijft staan.

Concreet

Ook sprak de centrale bank, zonder concreet te worden, zijn bereidheid uit tot meer maatregelen als de economische situatie daarom vraagt.

In een toelichting stelt het Fed-bestuur dat de economie in de Verenigde Staten dit jaar gematigd groeit. De groei van de werkgelegenheid is de afgelopen maanden evenwel vertraagd. De werkloosheid blijft daardoor op een hoog niveau. Ook de uitgaven van huishoudens groeien langzamer dan eerder in het jaar.

De Fed verwacht dat de economie ook de komende kwartalen een gematigde groei laat zien, die vervolgens slechts geleidelijk zal aantrekken. Ook een daling van de werkloosheid tot een voor de Fed aanvaardbaar niveau, zal op zich laten wachten.

Fed zet stimuleringsbeleid voort