BERLIJN - Nederland en Duitsland zitten op hetzelfde spoor als het gaat om de toekomst van Europa.

Dat bleek woensdag uit de woorden van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en haar gast premier Mark Rutte.

Merkel stak uitgebreid de loftrompet over de samenwerking tussen beide landen: ''Een zeer intensieve verhouding.''

De nieuwe CDA-leider Sybrand van Haersma Buma eiste deze week van Rutte dat die woensdag samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel weer het voortouw neemt in het vinden van oplossingen voor de eurocrisis.

Groei

Er moet stevig worden ingezet op groei, aldus Merkel. Daar staan Nederland en Duitsland samen helemaal achter, zei ze.

Op vragen naar de visie op een politieke unie in Europa, gingen ze geen van beiden eigenlijk in. Merkel zei donderdag in het Duitse parlement nog dat meer politieke integratie in Europa onvermijdelijk is om uit de huidige economische crisis te komen. Ze pleitte ervoor om stap voor stap naar een politieke unie toe te werken.

Iets anders

Vrijdag zei Rutte dat 'politieke unie' bij ons iets heel anders betekent dan in Duitsland. Wat Merkel volgens hem bedoelt is dat Zuid-Europa zich moet houden aan de afspraken over bezuinigingen, hervormingen en begrotingsdiscipline. Verschil tussen hem en Merkel is er wel, erkende Rutte, maar dat zit 'm meer in de aanpak.

We gaan stap voor stap vooruit, aldus Merkel verder, en we moeten ons niet verplichten tot beloften die we niet waar kunnen maken. Dat tast de geloofwaardigheid aan, aldus de bondskanselier. Ze benadrukte verder dat de landen allemaal hun 'huiswerk' moeten doen.

Eerder al plaatsten Rutte en Merkel beiden kanttekeningen bij het invoeren van eurobonds, door de Europese landen gezamenlijk uitgegeven obligaties waardoor elk land ongeacht zijn financiële situatie dezelfde rente betaalt.

Masterplan

Momenteel werken EU-president Herman Van Rompuy met andere EU-kopstukken op verzoek van de Europese regeringsleiders aan een masterplan voor de euro, dat een definitieve uitweg uit de crisis moeten wijzen.

Opties die worden overwogen zijn meer macht voor Europese instellingen, een Europees toezichtsorgaan voor de bankensector, de harmonisatie van het begrotings-, belastings- en buitenlandsbeleid van de EU-lidstaten en hervormingen van de sociale programma's.

Lees alles over de schuldencrisis

Merkel en Rutte samen achter groei in Europa