LONDEN - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet sluit dit najaar haar basis in Madrid.

Het bedrijf blijft wel de Spaanse markt bedienen, inclusief de hoofdstad, maar met een aanzienlijk lagere capaciteit, zo maakte het woensdag bekend.

EasyJet heeft acht vliegtuigen en ruim 300 bemanningsleden gestationeerd in Madrid. Aan het vliegend personeel wordt een overplaatsing naar andere bases in Europa aangeboden. Het bedrijf hoopt zo veel mogelijk werknemers te kunnen behouden.

De prijsvechter kampt met concurrentie en overcapaciteit in vakantieland Spanje. Bovendien liggen de luchthavenkosten naar verhouding erg hoog. Daardoor rendeert de basis in Madrid volgens het bedrijf slechter dan andere Europese uitvalsbases.

Capaciteit

De capaciteit van en naar Madrid zal door de ingreep met 20 procent dalen. Het aantal beschikbare stoelen van en naar Spanje als geheel komt 7 procent lager te liggen. EasyJet verwacht volgend jaar nog 12 miljoen passagiers van en naar Spanje te vervoeren.

De reorganisatiekosten die de operatie met zich meebrengt, zullen drukken op de resultaten in het lopende boekjaar, dat loopt tot en met september.

Desondanks handhaaft het bedrijf zijn winstverwachting, omdat de brandstofkosten als gevolg van de dalende olieprijs waarschijnlijk lager uitvallen dan geraamd.