VOORBURG - De feestdagen hebben consumenten in december niet aangezet tot meer uitgaven. De consumptie is de laatste maand van opnieuw gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreerde een daling van 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS heeft dat maandag laten weten.

Het hele jaar waren consumenten erg voorzichtig met hun geld. Begin deze maand was al duidelijk dat in heel 2003 voor het eerst in twintig jaar de consumptie was gedaald. Dat gebeurde voor het laatst in het recessiejaar 1982. De daling bedroeg het afgelopen jaar 1,1 procent.

De daling in december valt volgens het CBS deels zo hoog uit door de hoge cijfers in december 2002. De afschaffing per 1 januari van de premie op zuinige auto's stuwde toen de verkopen nog flink op door autokopers die op het laatste moment een goedkopere vierwieler wilden rijden. Afgelopen december gingen 30 procent minder auto's van de hand dan een jaar eerder.

De Nederlandse consument bezuinigde naast auto's ook op andere duurzame goederen. De bestedingen aan auto's, meubels, kleding en schoenen liepen in doorsnee 12 procent terug. Eten, drank en sigaretten werden 1,2 procent minder gekocht, overige goederen 2,6 procent. Nederlandse huishoudens namen wel meer diensten af. Deze categorie, waar ook telefonie onder valt, groeide 0,3 procent.

De consumptie wordt bij het CBS uitgedrukt in volume. Wordt het prijspeil meegenomen, dan resteert voor 2003 een stijging van de bestedingen met 0,9 procent. Huishoudens kochten minder spullen, maar die waren wel duurder dan het voorgaande jaar. In 2002 steeg de consumptie in euro's met 4,2 procent.