AMSTERDAM - Het goederenvervoer over de weg herstelt zich in de eerste helft van dit jaar vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag uit een nieuwe index voor de transportsector.

De Transportindex (TRX), die komende maandag officieel wordt ingeluid door minister Schultz van Infrastructuur & Milieu, meet hoeveel vrachtwagens er worden geregistreerd door meetlussen in de weg, het aantal zeeschepen dat in havens afmeert en de activiteiten van binnenvaartschepen (die hun routes met transponders uitzenden).

De index draait achter de schermen al een jaar, waardoor te zien is dat de activiteit in de binnenvaart het afgelopen jaar is gedaald. Alleen het wegvervoer wist vorige maand even boven het niveau van een jaar geleden uit te komen. De zeevaart vertoont geen grote schommelingen.

De gegevens zijn afkomstig van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW), kennisinstituut Panteia/NEA, logistiek dienstverlener Teleroute en zeevaartbedrijf Royal Dirkzwager.

Het is wereldwijd waarschijnlijk de eerste index in zijn soort, beaamt hoofdredacteur Harald Roelofs van Nieuwsblad Transport, de initiatiefnemer van de graadmeter.

Pijler

En dat terwijl de transportsector volgens hem een zeer belangrijke pijler van de economie is. "Dit is minstens zo'n belangrijke indicator voor de economie als de uitzendsector", zegt Roelofs.

"Gaat het beter met de economie, dan rijden er meer vrachtwagens en treinen, en meren er meer schepen aan."

Economische groeicijfers zijn volgens hem vaak snel achterhaald. Door het combineren van digitale datastromen geeft de TRX een beeld van de economische activiteit tot een dag geleden.

"Een dag zegt niet zoveel", zegt Roelofs, "maar is de trend deze week hoger dan die van vorige week, of deze maand hoger dan die van vorige maand, dan weet je dat het transport in de lift zit".