LONDEN - De Britse bank HSBC heeft haar nettowinst in 2003 met 41 procent zien stijgen van 6,24 miljard naar 8,77 miljard dollar. De winststijging hangt voor een groot deel samen met de overname van de Amerikaanse kredietverstrekker Household in het afgelopen jaar.

Door de overname kreeg HSBC er in de Verenigde Staten in één klap vijftig miljoen cliënten bij. De bank profiteerde van een opleving van de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten, waar de economie het afgelopen halfjaar flink groeide. HSBC is na het Amerikaanse Citigroup de grootste bank ter wereld.

Household is goed voor ongeveer een kwart van de winst van HSBC, dat in vijf jaar tijd 46 miljard dollar uitgaf aan overnames in de Verenigde Staten en Europa. De bank ziet mogelijkheden om verder te groeien, met name in landen als China, India, Brazilië en Mexico.

In de resultaten over 2003 zitten ook de activiteiten van de Mexicaanse bank Grupo Financiero Bital, die HSBC eind 2002 kocht. De bank is positief over het lopende jaar. Dat geldt zeker voor Hongkong, waar ze een aanzienlijk deel van haar inkomsten vandaan haalt. In Hongkong zat het begin 2003 tegen door deflatie en de uitbraak van de longziekte SARS.