UTRECHT - Er moet snel duidelijkheid komen over de toekomst van vervoersbedrijf Syntus. Het personeel mag niet midden in de vakantie horen dat hun bedrijf er niet meer is.

Dat eisen vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen in een open brief, die woensdagmorgen is overhandigd aan de provincies Gelderland en Overijssel en de aandeelhouders van Syntus, de NS en het Franse Keolis.

Volgens de bonden is er nog maar voor twee weken geld om salarissen uit te betalen. De aandeelhouders zouden met overbruggingskredieten moeten komen.

Hoewel NS en Keolis een herstelplan steunen, houden ze volgens de bonden alle opties open, inclusief een faillissement.

Garantie

De aandeelhouders hebben de bonden laten weten nog enkele weken nodig te hebben voor een beslissing. Eerder al eisten ondernemingsraad en vakbonden van de directie van Syntus en de aandeelhouders dat ze tot in ieder geval 1 oktober blijven rijden. De aandeelhouders hebben ook die garantie niet willen geven.

In de open brief concluderen de bonden dat de marktwerking heeft gefaald en dat de gevolgen voor personeel en reizigers desastreus zijn.

De provincies zijn verantwoordelijk voor de aanbesteding van het regionale openbaar vervoer. Syntus verzorgt bus- en treinvervoer op diverse trajecten in Overijssel en Gelderland.