AMSTERDAM - De belasting op financiële transacties wordt definitief niet ingevoerd. De ministers van financiën van de Europese Unie halen het voorstel van de Europese Commissie definitief van de onderhandelingstafel.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met betrokken diplomaten.

De ministers komen vrijdag bijeen in Luxemburg. Volgens de diplomaten wordt er dan alleen nog gekeken naar een uitgeklede variant van de transactietaks, zoals een variant op de Britse zegelbelasting. Die wordt alleen betaald door de koper bij het 'verzegelen' van de overeenkomst.

De commissie stelde in het najaar voor een financiëletransactietaks in te voeren, geldend voor alle transacties van aandelen en derivaten en voor zowel de koper als de verkoper. Dat moest bijna zestig miljard euro opleveren, waarmee de banken een bijdrage zouden leveren aan de oplossing van de economische crisis.

Onder meer Groot-Brittannië en Nederland zijn tegenstander van de belasting. De taks zou een flink concurrentienadeel opleveren voor de sterke bankensectoren in die landen. Verschillende Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk, zijn juist voor.

Alles over de Europese schuldencrisis in ons dossier