LOS CABOS - De Amerikaanse president Barack Obama goede hoop dat de Europese leiders de schuldencrisis meester kunnen worden.

''Ik heb er vertrouwen in dat Europa deze proef doorstaat'', aldus Obama na de afsluiting van de de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos in de nacht van dinsdag op woensdag.

Volgens de Amerikaanse president zijn de Europeanen zich bewust van het gevaar dat uitgaat van de eurocrisis. Ook al kunnen niet alle problemen meteen worden opgelost, de EU moet volgens Obama verder op de ingeslagen weg van Europese integratie.

Volgens IMF-president Christine Lagarde zijn in Los Cabos ''de zaadjes voor een breed Europees herstel'' geplant. Ze was ook positief over de intentie van alle G20-landen om maatregelen te nemen die gunstig zijn voor de economische groei.

''Ik denk dat we Los Cabos verlaten met een duidelijker gedeeld beeld van wat iedereen moet doen en een hernieuwd besef dat onze acties ons op weg kunnen helpen naar sterkere groei, meer banen en minder armoede'', aldus Lagarde.

Begrotingsregels

Uit een ontwerp voor de slotverklaring van de G20-top bleek dinsdag dat de G20-landen een versterking van de EU als oplossing zien voor de schuldencrsis. Ze prijzen de strengere Europese begrotingsregels die eerder dit jaar in Europa werden afgesproken.

Die leiden tot ''meer fiscale en economische integratie'', die er op haar beurt voor kan zorgen dat de rentekosten van eurolanden niet te sterk stijgen. De G20 steunt verder ''de intentie'' van Europa om ''concrete stappen te overwegen'' in de richting van een gezamenlijk beleid ten aanzien van banken.

Lees alles over de schuldencrisis in het nieuwsdossier

G20-top in Mexico