LONDEN - Aegon trekt zich langzamerhand terug uit de moeilijke Spaanse markt. Dat bleek dinsdag uit een presentatie van de verzekeraar voor analisten en beleggers.

Aegon onderzoekt momenteel de mogelijkheden om zich terug te trekken uit twee samenwerkingsverbanden met regionale Spaanse banken.

Die zogeheten caja's zijn in grote financiële problemen verzeild geraakt door de implosie van de Spaanse vastgoedsector en de aanhoudende economische malaise in het Zuid-Europese land.

Vorig jaar breidde Aegon zijn aanwezigheid in deze markt nog uit.

Een woordvoerder van de verzekeraar bevestigde dinsdag dat Aegon de blootstelling aan Spanje afbouwt.

Klein

De Spaanse markt is voor Aegon relatief klein, benadrukte hij. Het concern haalt het grootste deel van zijn winst in de Verenigde Staten.

Aegon is volgens de woordvoerder niet van plan de Spaanse markt volledig te verlaten. Hoe de toekomst er voor de verzekeraar op de Spaanse markt uitziet, kon hij echter niet zeggen.

Beleggingen

De verzekeraar kijkt ook naar de beleggingen die hij in Spanje heeft. Volgens de meest recente cijfers bedroeg de blootstelling van Aegon aan Spaanse beleggingen eind maart dit jaar 2,8 miljard euro.

Dat bedrag is veel groter dan de beleggingen in andere perifere eurolanden. Zo bezat Aegon op dat moment voor 878 miljoen euro aan Italiaanse en voor 539 miljoen euro aan Ierse beleggingen.