UTRECHT - De tweede grootste FNV-bond, Abvakabo, gaat meewerken aan de oprichting van de nieuwe vakbeweging. 

De leden van de vakbond in de publieke sector hebben dinsdag tijdens een congres in Utrecht ''massaal ja gezegd'' hiertoe, aldus de Abvakabo FNV.

''Een sterke, democratische en solidaire vakbeweging is precies wat Nederland nodig heeft. Daar gaan we dan ook voor'', zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo.

''We benutten alle kansen om samen met andere bonden te bouwen aan een nieuwe vakbeweging die de positie van werkers en niet-werkers verbetert.''

Het advies van de kwartiermakers, dat 1 mei is gepresenteerd onder leiding van Jetta Klijnsma en waaraan negen FNV-bonden de afgelopen tijd nog hebben gewerkt, biedt volgens de Abvakabo ''voldoende bouwstenen om een sterke vakbeweging op te richten''.

Belangrijk is voor de bond dat er een krachtig ledenparlement komt en dat alle sectoren gaan meebetalen aan een speciaal investeringsfonds, waarmee ook acties zullen worden gefinancierd in branches waar minder leden zijn.

FNV Bouw

FNV Bouw doet ook mee aan de oprichting van een nieuwe vakbeweging. Dat hebben de leden dinsdag besloten. Volgens de vakbond is vernieuwing van de vakbeweging ''hoogst noodzakelijk''.

Daarom wil de bouwbond nauw betrokken blijven bij het veranderingsproces dat is ingezet met het advies van de kwartiermakers en dat onder leiding van Jetta Klijnsma op 1 mei is gepresenteerd.

''Sterker nog, FNV Bouw wil een voortrekkersrol blijven vervullen bij het vernieuwen van de vakbeweging. Wij willen het vliegwiel zijn van de verandering'', aldus voorzitter John Kerstens van de bouwbond bij monde van zijn woordvoerder.

Al tijdens een eerdere peiling bij FNV Bouw bleek 95 procent van de leden voor de nieuwe vakbeweging. Ook dinsdag stemde volgens Kerstens een ''overweldigende meerderheid'' van de bondsraadleden voor: 52 van de 50 leden kozen voor vernieuwing en 2 onthielden zich van stemming.

FNV Bondgenoten

Maandag werd al bekend dat de grootste bond FNV Bondgenoten ook akkoord is met oprichting van in De Nieuwe Vakbeweging (DNV). 

De nieuwe vakbeweging wordt in mei 2013 opgericht. De FNV kan dan worden opgeheven. Op 23 juni tekenen de bonden die meegaan naar DNV de oprichtingsakte. De leden van de afzonderlijke beslissen in het voorjaar van 2013 of ze definitief overgaan in de nieuwe vakbeweging.

Tot nu toe hebben ouderenbond ANBO, FNV Mooi en ZBo (zelfstandigen in de bouw) laten weten niet mee te gaan.

Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt.