DEN HAAG - Studentenkamers zijn het laatste jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit gegevens van Kamernet.nl, een site waar huurders en verhuurders een kamer kunnen zoeken en aanbieden.

De huurpijzen in januari tot en met mei van dit jaar zijn met 12,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Begin dit jaar betaalden studenten gemiddeld 403 euro voor hun kamer, begin vorig jaar was dat gemiddeld 358 euro.

Volgens Angela van Stokkom van Kamernet.nl heeft deze 'uitzonderlijk hoge stijging' te maken met het ''gerommel in de politiek''.

''Studenten zijn bang voor de financiële gevolgen van de langstudeerdersboete. Ze proberen snel hun studie af te ronden of gaan zelfs tijdelijk weer even thuis wonen. Veel huisbazen verhogen de huur pas op het moment dat een huurder eruit gaat. Daarnaast rekenen ze de gestegen vaste lasten door naar hun huurders.''

Grotere kamers

De kamers zijn wel groter geworden: van 18,23 vierkante meter vorig jaar naar 21,58 vierkante meter dit jaar. Dat komt volgens Van Stokkom onder meer doordat mensen die hun huis niet verkocht krijgen, dat steeds vaker verhuren.

''Dat doen ze ook aan studenten. Dan verhuren ze het bijvoorbeeld aan een groep vriendinnen. Vaak gaat het bij dit soort huizen om grotere kamers dan reguliere studentenkamers.''

Kamernet.nl biedt jaarlijks meer dan 100.000 kamers aan. Het gaat wel alleen om particulier verhuurde kamers, niet om kamers die verhuurd worden door organisaties voor studentenhuisvesting.