AMSTERDAM - DSB-oprichter Dirk Scheringa heeft de ondergang van zijn eigen imperium, waartoe ook DSB Bank behoorde, grotendeels zelf veroorzaakt.

Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de curatoren van DSB de resultaten dinsdag hebben gepresenteerd.

DSB ging volgens de curatoren ten onder aan een gebrek aan kennis en inzicht bij het bestuur en onvoldoende toezicht van zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de eigen raad van commissarissen.

Ook stellen zij vast dat Scheringa feitelijk alleen de dienst uitmaakte bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer.

Doof

Scheringa drukte veelal zijn zin door, en was doof voor waarschuwingen van financieel beter onderlegde medebestuurders over de penibele financiële situatie waarin het bedrijf vanaf 2007 verkeerde. Hij hield zich vooral bezig met zijn eigen hobby's, kunst en sport, waar hij geld in stak ''zonder realistische financiële planning''.

De zorgplicht aan klanten en de naleving van bankenregels werden ondergeschikt gemaakt aan de commercie. Dat ondermijnde het vertrouwen in DSB en leidde in het najaar van 2009 tot negatieve publiciteit en een run op de bank. Hoewel die bankrun het faillissement van DSB inleidde, zien de curatoren die niet als een oorzaak.

Schuldeisers

De curatoren bespreken hun rapport nog met de schuldeisers en met de rechter-commissaris. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er schadeclaims mogelijk zijn tegen oud-bestuurders.

De onafhankelijke commissie-Scheltema boog zich eerder al over de ondergang van DSB. In dat rapport werden vooral harde noten gekraakt over het falende toezicht van DNB.

Spaarders

De vereniging DSBspaarder.nl is tevreden over het ''grondige en heldere onderzoek'' van de curatoren. Dat heeft de belangenorganisatie dinsdag laten weten.

''Hiermee kan de vereniging verder om te zien wie zij mogelijk aansprakelijk kan gaan stellen voor de schade'', stelt Eric Hulshof, voorzitter van de vereniging. Hij noemt het schokkend om te zien hoe beetje bij beetje al het geld uit de bank werd getrokken voor de speeltjes van Scheringa.

''Scheringa heeft de bank kapot gemaakt en toezichthouder De Nederlandsche Bank, accountant Ernst & Young en de Raad van Commissarissen stonden erbij en keken ernaar. Ons spaargeld stond bij een bank die nooit had mogen bestaan'', benadrukt Hulshof.

Lakeman

Pieter Lakeman, die DSB-spaarders in 2009 opriep tot een bankrun, onderschrijft de conclusie van de curatoren. ''Dat is volstrekt juist, geen speld tussen te krijgen'', liet Lakeman dinsdag weten in een reactie op een rapport van de curatoren.

De bedrijfsactivist is benieuwd of de curatoren nu schadeclaims gaan indienen tegen Scheringa en de oud-commissarissen van de bank. Volgens de curatoren wordt het rapport eerst besproken met de schuldeisers en de rechter-commissaris om te kijken of dit mogelijk is.