MADRID - Een tweede, diepgaander onderzoek naar de financiële weerbaarheid van de Spaanse bankensector is uitgesteld tot september.

Dat zei dinsdag een bron binnen de Spaanse centrale bank, de Banco de España. Oorspronkelijk zou het onderzoek op 31 juli worden afgerond.

''De reden voor het uitstel is dat er meer informatie moet worden vergaard bij individuele banken. Dat proces loopt tot september'', aldus de bron.

Het resultaat van het eerste deel van het onderzoek staat nog steeds op de rol voor 21 juni. Daaruit moet blijken hoeveel kapitaal de Spaanse banken nodig hebben om de crisis te doorstaan.

Rente

Spanje haalde dinsdag onder grote belangstelling 3,04 miljard euro op met de veiling van twee staatsleningen, maar was aanzienlijk duurder uit dan bij de vorige veiling. Madrid mikte op een opbrengst van 2 à 3 miljard euro.

Een 12-maandse lening bracht 2,4 miljard euro op, terwijl er voor 5,2 miljard euro op het staatspapier werd geboden. De rente kwam uit op 5,074 procent, het hoogste niveau voor een lening met deze looptijd sinds de invoering van de euro. Bij de vorige veiling, op 14 mei, bedroeg de rente 2,985 procent.

Een lening met een looptijd van 18 maanden leverde nog eens 640 miljoen euro op, iets meer dan een vijfde van de ruim 2,8 miljard euro die erop geboden werd. Op deze lening liep de rente op van 3,302 procent bij de veiling op 14 mei naar 5,107 procent, het hoogste peil sinds november vorig jaar.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties daalde juist een fractie, van 7,14 procent eerder op de dag naar 7,08 procent. Volgens handelaren staat Spanje donderdag een serieuzere test te wachten. Dan hoopt het land 2 miljard euro op te halen met leningen die looptijden hebben van maximaal 5 jaar.

In het kielzog van de Spaanse rente daalde ook de Italiaanse rente op 10-jarige leningen een fractie, van iets meer dan 6 procent tot 5,98 procent.

Lees alles over de schuldencrisis in onze special