LOS CABOS - De eurolanden kunnen op korte termijn afspraken maken over het verbeteren van het gezamenlijke toezicht op banken. 

Dat zei EU-president Herman Van Rompuy maandag bij het begin van de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos.

''De prioriteit ligt nu bij de banken'', zei Van Rompuy over de plannen om de muntunie te versterken. ''Daar kunnen we, sneller dan bij andere onderwerpen, een akkoord bereiken over een centraler toezicht.''

De afgelopen maanden klinkt er in Europa steeds luider een roep om een gezamenlijk beleid ten opzichte van de banken. Dat moet voorkomen dat zwakke banken de financiële toekomst van een land op het spel kunnen zetten, zoals de afgelopen tijd in Spanje is gebeurd.

Duitsland

Onder meer Duitsland heeft zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor een grotere rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) in het toezicht op de Europese banken. Andere voorstellen om de bankensector te versterken, zoals een gezamenlijk depositogarantiestelsel, gaan de Duitse regering vooralsnog echter te ver.

Bronnen binnen de G20 gaven maandag aan dat de slottekst van de top zal ingaan op de vorderingen die Europa boekt bij de vorming van een

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier