AMSTERDAM - De rentes op 10-jarige Spaanse en Italiaanse staatsobligaties liepen maandag in de loop van de ochtend weer op, nadat ze in de vroege handel waren gedaald in reactie op de Griekse verkiezingsuitslag.

De Spaanse rente overtrof met een stand van 7,11 procent zelfs het percentage van 7,01 procent dat vorige week werd bereikt. Het rendement op de obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde van het schuldpapier.

De Italiaanse rente steeg tot 6,06 procent, nadat deze eerder zakte tot zo'n 5,9 procent. Vorige week bereikte de Italiaanse rente nog een piek van 6,3 procent.

De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro heeft maandag de Europese Centrale Bank (ECB) opgeroepen iets te doen aan de druk op de financiële markten waardoor de rentes flink oplopen.

Montoro zei in een toespraak voor de Spaanse senaat dat de onrust op de financiële markten nog steeds de euro bedreigt. Hij vroeg de ECB daadkrachtig en betrouwbaar op te treden, maar zei niet welke maatregelen hij graag zou zien van de centrale bank.

De ECB ondersteunde de laatste 2 jaar herhaaldelijk de obligatiemarkten door staatspapier op te kopen van landen die hun leningen anders moeilijk konden slijten. De afgelopen maanden bleven dergelijke steunaankopen evenwel uit

Lees alles over de schuldencrisis