AMSTERDAM - De Europese schuldencrisis staat maandag en dinsdag centraal bij de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos.

Een verdere escalatie van de Europese problemen dreigt ook landen buiten de eurozone in een recessie te storten.

De ruim 20 wereldleiders die elkaar in de Mexicaanse badplaats treffen, hebben officieel een brede agenda. Die wordt echter gedomineerd door Europa.

Duitsland

Grootmachten als de Verenigde Staten en China voorzien grote problemen als de crisis in de eurozone niet wordt verholpen en verhogen de druk op vooral Duitsland om beslissende stappen te zetten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf vorige week echter al aan dat haar mogelijkheden niet moeten worden overschat. Wondermiddelen om de crisis in een klap te bestrijden bestaan niet, benadrukte ze.

De regeringsleiders bespreken verder onder meer mogelijkheden om de economische groei te stimuleren. Naast alle economische problemen zal er ook aandacht zijn voor het aanhoudende geweld in Syrië en de politieke situatie in Egypte.

G8

De G20 werd tijdens de financiële crises in Azië en Rusland in 1999 opgericht, om een tegenwicht te bieden aan de door de oude economische grootmachten gedomineerde G8. In eerste instantie werd binnen de G20 alleen overleg gevoerd tussen ministers van Financiën en centralebankpresidenten.

Sinds de escalatie van de internationale financiële crisis in 2008 is de G20 het belangrijkste internationale economische overlegorgaan en is er elk jaar een top met regeringsleiders.

De vaste leden zijn: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saudi-Arabië, Turkije, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. De laatste vaste plek is voor de Europese Unie als geheel.

Nederland

Ook de leiders van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank praten mee. Daarnaast worden er per vergadering extra landen uitgenodigd. In 2008 en 2009 kreeg Nederland meerdere keren een uitnodiging. Sindsdien is dit echter niet meer gebeurd.

Het voorzitterschap rouleert tussen de landen. Momenteel is Mexico voorzitter. Rusland is de volgende in de rij.

De G20-leden vertegenwoordigen ongeveer 85 procent van de totale internationale productie, 80 procent van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking.