PARIJS - François Michelin geeft de leiding van het bandenconcern Michelin geheel uit handen. De 75-jarige Michelin leidde het Franse concern sinds 1999 samen met onder anderen zijn zoon Edouard, na 44 jaar alleen aan het hoofd te hebben gestaan.

Een woordvoerder verklaarde dat Michelin, kleinzoon van oprichter Edouard Michelin, aan het concern verbonden blijft "om het personeel te laten profiteren van zijn kennis en zijn grote ervaring".

In werkgeverskringen stond hij hoog aangeschreven. Veel is niet van hem bekend, maar in 1998 trad hij enigszins uit de luwte met de publicatie van een boek.

Het Michelin-concern is in 1889 opgericht en tegenwoordig een van de grootste bandenproducenten ter wereld. Het heeft 19 procent van de wereldmarkt in handen, is gevestigd in achttien landen, haalt 40 procent van zijn omzet uit Noord-Amerika en telt bijna .000 werknemers.

Vorig jaar kreeg het bandenconcern te maken met de gevolgen van de vertraging in de wereldeconomie. De nettowinst daalde met 28 procent tot 314 miljoen euro. De omzet nam nog wel toe, met 2,5 procent tot 15,7 miljard euro.