BRUSSEL - Na de overwinning van de gematigde krachten bij de parlementsverkiezingen in Griekenland hopen de eurolanden op een snelle kabinetsformatie.

Dit zegt de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, in een zondagavond uitgegeven verklaring.

De eurolanden hopen dat de nieuwe regering het Balkanland ''terugbrengt op een pad van duurzame groei''.

De eurogroep toont erkenning voor ''de omvangrijke inspanningen die al gedaan zijn door de Griekse burgers''. Het doorgaan op de weg van de hervormingen is de ''beste garantie'' voor een ''welvarender toekomst'' van Griekenland binnen de eurozone.

De Jager

Ook voor de nieuwe Griekse regering is er maar één alternatief: de economie streng hervormen en de begroting op orde brengen. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat zondag gezegd naar aanleiding van de Griekse verkiezingsuitslag.

De Jager zei dat het kabinet ''kennis heeft genomen van de uitslag". ''We wachten de ontwikkelingen in Athene nu verder af."

Duitsland

Wat Duitsland betreft, kan nog een keer met de Grieken gepraat worden over de opgelegde bezuinigingen. Die onderhandelingen kunnen alleen gaan over tijdelijk uitstel; er zijn geen ''substantiële wijzigingen'' mogelijk in het hervormingsprogramma.

Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zondagavond gezegd. Hij hoopt op de ''redelijkheid'' van de gematigde partijen die volgens de eerste voorlopige uitslagen op een meerderheid mogen rekenen.

''Beslissend is dat een pro-Europese regering wordt gevormd'', aldus de liberale bewindsman.

Soepelheid

In navolging van Westerwelle toonde ook zijn Belgische ambtgenoot zondagavond soepelheid. Volgens Didier Reynders is er ''ruimte'' voor onderhandelingen over termijnen. Hij toonde zijn voorkeur voor de conservatieve ND, de koploper in de voorlopige Griekse uitslagen. ''Het is beter met mensen aan tafel te zitten die bereid zijn om te discussiëren'', aldus de bewindsman.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis