AMSTERDAM - De Griekse verkiezingen van zondag zijn cruciaal voor Griekenland zelf, maar ongeacht de uitkomst zijn de problemen die eruit ontstaan nog op te lossen. 

Dat zei GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras wil af van de eisen die de EU en het IMF stellen aan de miljardenhulp voor Griekenland. De partij is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de conservatie Nea Dimokratia van Antonis Samaras.

Als Syriza aan de macht komt, zou dat kunnen leiden tot een Griekse exit uit de eurozone. Dat zou een crisis kunnen geven waar ook andere landen in worden meegezogen.

Sap zei niet te weten of een faillissement van Griekenland te voorkomen is. "Griekenland kan ook binnen de eurozone failliet gaan."

Duurzaam

Econoom en hoofdredacteur van het Belgische weekblad Knack Johan van Overtvelt wees erop dat Griekenland in het huidige stelsel ook naar beneden gaat. Volgens hem moet Griekenland uit de eurozone stappen en tegelijk voor een internationaal competitieve situatie zorgen.

Sap wil al langer dat afspraken worden gemaakt over duurzame investeringen in Griekenland. Ze denkt dan aan het plaatsen van zonnepanelen, zodat de energie aan het buitenland kan worden verkocht.

Europese bank

Volgens haar is een vlucht naar voren nodig. "Een onderliggend probleem is de olieprijs. Elke keer als we uit een dip komen, zie je de olieprijs enorm stijgen. Sommige economen zeggen dat de ineenstorting in 2008 is begonnen met de hoge olieprijs."

De economische crisis moet volgens haar op Europees niveau worden opgelost met een Europese bank en een democratisch politiek gezag. "Als de politieke wil er is, zijn de oplossingen er ook. Ik heb gezien dat het ook in Nederland mogelijk is geweest doortastend te opereren." Daarmee verwees ze naar het Kunduz-akkoord.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis