AMSTERDAM – Het inkomen van de 200 best betaalde CEO’s in Amerika is in 2011 in de meeste gevallen met 5 procent gestegen. En er zijn flinke uitschieters naar boven.

Dat meldt de New York Times zaterdag op basis van onderzoek dat de krant heeft laten uitvoeren door het bureau Equilar.

De meeste van deze 200 CEO’s verdienden rond de 14,5 miljoen dollar (11,2 miljoen euro) per jaar. Dat was een inkomensstijging van 5 procent.

“Deze stijging is minder groot dan een jaar eerder, maar hij vond wel plaats terwijl de werkloosheid groot is en de welvaart van gewone Amerikanen afneemt”, schrijft de krant.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij Citigroup en Hewlet Packard. Maar deze kunnen een algemene trend niet teniet doen.

Hoogst betaalde CEO’s waren Timothy Cook van Apple, met 378 miljoen dollar en David Simon van de Simon Property Group met 137 miljoen dollar.

Veel topmannen gingen er in 2011 fors op vooruit, terwijl de winst van het bedrijf afnam. Zo liep de winst van Abercrombie & Fitch terug met 17 procent. Maar Michael Jeffries, de baas van het bedrijf, zag zijn inkomsten stijgen met 107 procent tot 44,6 miljoen dollar.

Een verklaring die de New York Times veel hoort: "Als je ze niet genoeg betaalt, zijn ze weg"