AMSTERDAM - De scheidend directeur van de Wereldbank, Robert Zoellick, waarschuwt voor wereldwijde gevolgen als Europa zijn zaken niet op orde krijgt. Hij raadt ontwikkelingslanden aan om zich voor te bereiden op het uiteenvallen van de eurozone.

Dat zegt Zoellick zaterdag in de Britse krant The Observer in aanloop naar de G20 en de parlementsverkiezingen in Griekenland. “Europa kan wel doormodderen, maar de risico’s nemen toe”, zegt Zoellick.

Zondagochtend openden de Griekse stemkantoren. De anti-bezuinigingspartij Syriza ligt in de peilingen enkele procenten achter op de partij Nieuwe Democratie, die de bezuinigingen opgelegd door Europa wel steunt. 15 procent van de stemgerechtigden twijfelt nog. Veel politieke leiders in Europa hebben hun zorgen geuit over een eventuele winst van Syriza.

Bulgarije

De Wereldbank is een onderdeel van de Verenigde Naties en leent geld aan ontwikkelingslanden en opkomende economieën voor het doorvoeren van structurele hervormingen en het ontwikkelen van grote projecten.

Zoellick zegt in The Observer dat de Wereldbank banken in Bulgarije van geldinjecties heeft voorzien. Ook heeft de Wereldbank maatregelen genomen om de eurocrisis zich niet uit te laten spreiden over "Zuidoost-Europa" en "Noord-Afrika".

De Amerikaan Zoellick treedt aan het eind van de maand af bij de Wereldbank. Zijn termijn van vijf jaar viel bijna volledig samen met de wereldwijde economische crisis die in 2008 begon met de Amerikaanse bankencrisis.

De G20, de bijeenkomst van grote industrielanden in de wereld, begint maandag in Mexico.

Alles over de schuldencrisis