AMSTERDAM - De Franse president François Hollande wil dat de Europese Unie 120 miljard euro vrijmaakt om economische groei te stimuleren. Voor het einde van 2012 moet een EU-pact over groei klaarliggen.

Hollande zou dit hebben geschreven in een voorstel vooraf aan de G20-top in Mexico op maandag en dinsdag. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bericht in de Franse krant Journal du Dimanche.

De president wil een bankentaks, op financiële transacties, en maatregelen voor werkgelegenheid, vooral voor jongeren. De 120 miljard zou moeten komen uit EU-projectobligaties, herverdeling van fondsen en investeringen van de Europese Investeringsbank. Voor het einde van dit jaar moet de Europese Unie het eens worden over de maatregelen.

Euro-obligaties

Hollande meldt verder dat de controversiële euro-obligaties een onderwerp zijn om later op terug te komen. Dat lijkt een handreiking naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Duitsland is fel tegen de invoering van euro-obligaties, omdat de rente die het land dan moet betalen waarschijnlijk hoger wordt. Frankrijk ziet hierin echter een mogelijk oplossing voor de schuldencrisis. Hollande had eerder aangekondigd tijdens de G8-top met voorstellen te komen voor euro-obligaties.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier