AMSTERDAM - FNV Kiem, de vakbond voor de grafische sector, doet mee aan de Nieuwe Vakbeweging, die in de plaats moet komen van de vakcentrale FNV. 

Het congres van FNV Kiem is hier in grote meerderheid zaterdag mee akkoord gegaan.

Op 23 juni zal de bond de oprichtingsakte tekenen. Hoeveel andere FNV-bonden dit ook zullen doen, is nog niet duidelijk. De ouderenbond ANBO en ZBo (zelfstandigen in de bouw) zijn al afgehaakt.

In de FNV ontstond een intern conflict nadat voorzitter Agnes Jongerius vorig jaar afspraken had gemaakt met kabinet en werkgevers over een verhoging van de pensioenleeftijd. Bij Bondgenoten en Abvakabo, de twee grootste FNV-bonden, viel dit akkoord slecht.

Kwartiermakers

Om te proberen de neuzen bij de FNV weer dezelfde kant op te krijgen, werd PvdA-politica Jetta Klijnsma aan het werk gezet.

Met enkele andere 'kwartiermakers' presenteerde zij op 1 mei een plan om leden meer zeggenschap te geven binnen de vakcentrale en de macht van de bondsvoorzitters te breken. Maar Bondgenoten en Abvakabo vrezen dat die aanpak voor versnippering zorgt.

Volgende week moeten de bonden duidelijk maken of ze willen meedoen aan de nieuwe opzet. Volgend jaar mei kan de FNV dan worden opgeheven.