ROME - Italië wil zijn staatsschuld verkleinen door de verkoop van drie grote staatsbedrijven. Daarmee wil het land circa 10 miljard euro binnenhalen.

Dat maakte de Italiaanse regering vrijdag bekend. De bedrijven worden verkocht aan de holding Cassa Depositi e Presiti, waarin de staat overigens ook een controlerend belang heeft.

Daarnaast wordt er binnen de holding een vastgoedfonds opgezet, waar alle regionale openbare gebouwen worden ondergebracht. De bedoeling is om de gebouwen daar te taxeren en dan door te verkopen aan investeerders.

De bedrijven die de staat van de hand wil doen zijn bedrijfsverzekeraar Sace, dienstenverlener Simest en houdstermaatschappij Fintecna.

Niet verkocht

Energiebedrijven Eni, Enel en het defensieconglomeraat Finmeccanica zullen op dit moment niet worden verkocht, zo liet de Italiaanse minister van Economie weten. Maar meer privatiseringen worden niet uitgesloten.

Met de opbrengsten van de verkoop gaat de regering haar schuld verkleinen en rekeningen betalen. De eerste transacties zouden al eind deze maand rond kunnen zijn, denkt Rome.

Stimuleren

Daarnaast kondigde de regering ook enkele maatregelen aan die de groei moeten stimuleren. Zo komen er belastingvoordelen voor de bouwsector, maatregelen om jonge werkzoekenden aan een baan te helpen en investeringen in de groene economie. Het ambtenarenapparaat wordt afgeslankt, vooral door middel van natuurlijk verloop.

Italië heeft een staatsschuld van circa 120 procent van de economie, een van de hoogste percentages binnen de eurozone. Daarnaast is de rente op de staatsleningen deze week opnieuw opgelopen tot niveau's die volgens economen op den duur niet houdbaar zijn.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier