AMSTERDAM - De ouderenbond ANBO heeft besloten niet mee te gaan naar De Nieuwe Vakbeweging, die de opvolger moet worden van de vakcentrale FNV. 

Dat besluit heeft ANBO-directeur Liane den Haan vrijdag bekendgemaakt.

De blauwdruk van de nieuwe bond, zoals eerder week gepresenteerd door kwartiermaker Jetta Klijnsma, voldoet niet aan de voorwaarden die ANBO had gesteld. Zo is in de plannen het machtsprobleem tussen grote en kleine bonden niet opgelost, meent de ouderenbond, die 180 duizend leden heeft.

ANBO pleitte voor een evenredig verdeelde stemverhouding, 'waardoor besluitvorming op inhoud ontstaat'. "ANBO vindt dat de ware vernieuwing van de vakbeweging ligt in krachtige belangenbehartiging", verklaart de bond. "Dat betekent voor ons dat de deskundigheid van de bonden beslissend is in de besluitvorming."

Versplintering

Bezwaarlijk voor de ouderen was ook de forse afdracht aan centrale fondsen en het feit dat de bond niet wil concurreren met andere FNV-bonden om de seniorenstem. "In het model van Klijnsma zouden alle FNV-bonden hun eigen dienstverlening voor senioren optuigen", constateert ANBO. "Wij vinden dat versplintering van belangenbehartiging."

Maandag werden de plannen voor de vernieuwing van de FNV gepresenteerd. Die was volgens de FNV-bonden nodig, na een heftig machtsconflict rond de totstandkoming van het pensioenakkoord.

Gesprekken

Donderdag werd al bekend dat FNV Zelfstandigen Bouw niet meegaat met de vernieuwing. De Horecabond, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en FNV ZZP gaan wel mee. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten besluiten volgende week over deelname. Op 21 juni moet dan duidelijk zijn wie meegaan, op 23 juni moet DNV officieel worden opgericht.

ANBO is sinds 2009 lid van de FNV, en blijft dat voorlopig ook, tot de opheffing van de FNV (volgens de planning in mei 2013). Dat is volgens de bond nodig voor een zorgvuldige ontvlechting van de organisaties. Ook zegt Den Haan open te staan voor gesprekken over samenwerking met andere FNV-bonden die niet willen meedoen aan de nieuwe vakbeweging.