TIEL - De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen werkt aan een nieuwe zorgpolis.

Volgens de SAZ garandeert deze Beter Dichtbij Polis patiënten ''zorg van hoge kwaliteit zonder dat ze daarvoor ver van huis moeten". Dat maakte de SAZ vrijdag bekend.

In de gezondheidszorg is een trend gaande van spreiding en specialisatie. Ziekenhuizen moeten zich verder specialiseren in de zorg waarin ze goed zijn.

Zorg waarin ze niet goed zijn, moet worden afgestoten naar ziekenhuizen die op dat terrein juist uitblinken, ook als dat wil zeggen dat patiënten daarvoor wat verder moeten reizen.

Sommige kleinere ziekenhuizen worden hierdoor bedreigd in hun voortbestaan. Dat aspect heeft meegespeeld bij het idee van de SAZ om met een eigen zorgpolis te komen, aldus een woordvoerder.

''Er wordt nu te makkelijk naar het wapen van de concentratie gegrepen. Grote zorgverzekeraars gooien wel eens een steen in de vijver door te zeggen dat 40 ziekenhuizen in Nederland wel voldoende is.''

Werkgelegenheid

Daar is de SAZ het niet mee eens. Met de nieuwe polis wil ze zorg dichtbij huis aanbieden, maar ze wijst ook op het belang van de werkgelegenheid. ''In ziekenhuizen werken heel veel mensen. Ze zijn dus ook belangrijk voor de regionale economie'', legde de woordvoerder vrijdag uit.

Zorgverzekeraars Nederland zegt in een reactie dat de indruk wordt gewekt dat concentratie van zorg in bepaalde ziekenhuizen een doel op zich is. ''Maar dat is het niet. Ons doel is dat de beste zorg voor een goede prijs beschikbaar is voor de verzekerde. Dat kan leiden tot meer concentratie van zorg, maar dat is geen doel an sich'', zei een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland vrijdag.

Bestaande verzekeraar

De SAZ benadrukt dat ze niet zelf gaat verzekeren, maar dat overlaat aan een bestaande verzekeraar waarmee de plannen verder worden uitgewerkt. Inmiddels heeft een tweede verzekeraar interesse getoond voor het initiatief.

De patiëntenfederatie NPCF heeft de vereniging laten weten de doelstellingen van de nieuwe polis te ondersteunen.