FRANKFURT - Kredietbeoordelaar Moody's is aanzienlijk negatiever geworden over de kredietwaardigheid van de grootste Nederlandse banken.

De kredietbeoordelaar ziet grote risico's voor de banken in de aanhoudende recessie en de daling van de huizenprijzen.

Moody's verlaagde daarom donderdagnacht de rating van ING, Rabobank, ABN Amro en Leaseplan met twee stappen. SNS Bank werd een stap teruggezet. De positie van Rabobank blijft het sterkst, met een rating van Aa2, ING en ABN Amro volgen met A2, SNS en Leaseplan staan nu op Baa2.

De verlaging maakt het voor banken duurder om geld te lenen op de financiële markten, gaf een woordvoerder van SNS aan. Hij wilde niet inhoudelijk reageren op de beslissing van Moody's.

Geen verrassing

De verlaging van kredietwaardigheid kwam voor ING niet echt als een verrassing, reageerde een woordvoerder. ''We hadden het grofweg wel zien aankomen.'' Moody's kondigde in februari aan dat het 114 Europese banken onder de loep zou nemen vanwege de Europese schuldencrisis.

ING zegt niet echt een directe reactie te merken van de verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's. ''De kortetermijnrating is niet aangepast. De langetermijnrente is van heel veel factoren afhankelijk. Dit is bovendien maar één van de drie kredietbeoordelaars.''

Komende jaren

De kredietbeoordelaar waarschuwde bij de afwaardering dat de moeilijke marktomstandigheden waar de Nederlandse banken dit jaar mee worden geconfronteerd, mogelijk ook in komende jaren aanhouden.

De manier waarop de banken worden gefinancierd, maakt ze bovendien kwetsbaarder voor de verslechtering van de economie en het afnemende vertrouwen van investeerders in Europa.

Stabiel

Ondanks de afwaardering hoort de Nederlandse bankensector volgens Moody's nog steeds bij de sterksten in Europa. De vooruitzichten voor de meeste banken zijn stabiel, wat betekent dat de kans op een nieuwe afwaardering klein is. Alleen voor ING hanteert Moody's een negatieve outlook, omdat die bank voor een groot deel afhankelijk is van buitenlands kapitaal.

Vijf vragen over kredietbeoordelaars

Lees alles over de schuldencrisis