AMSTERDAM - Spaanse banken die in aanmerking willen komen voor Europese noodsteun moeten mogelijk onderdelen afstoten.

Dat zei de woordvoerder van Europees commissaris voor mededinging Joaquin Almunia donderdag.

"Er wordt gekeken naar die mogelijkheid", zei de woordvoerder. "We geven de voorkeur aan verkoop als dat goedkoper is voor de belastingbetaler, die de steun uiteindelijk moet financieren."

Het is nog niet duidelijk hoeveel van de door Europa beschikbaar gestelde honderd miljard euro de banken daadwerkelijk nodig hebben om het hoofd boven water te houden. Naar schatting van het Internationaal Monetair Fonds is dat minimaal veertig miljard euro.

Eurocommissaris

Eurocommissaris Almunia, zelf een Spanjaard, moet vanuit zijn functie als mededingingscommissaris de steun aan de Spaanse banken goedkeuren. Vrijdag bespreekt hij de voorlopige steunplannen met de Spaanse premier Mariano Rajoy.

De Europese Commissie dwong de afgelopen jaren verschillende banken, waaronder ING, onderdelen te verkopen vanwege tijdens de financiële crisis ontvangen staatssteun.

Rente

De rente op Spaanse staatsobligaties is de afgelopen dagen hard gestegen tot vlak onder de zeven procent, omdat investeerders bang zijn dat het volledige bedrag aan bankensteun bij de Spaanse staatsschuld moet worden opgeteld.

Volgens het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat hangt dat af van de rente die de banken wordt gerekend over de hulp. Als die te laag is, kan de hulp als verkapte staatssteun worden beschouwd en zou die volledig bij de staatsschuld moeten worden opgeteld.

Volgens de woordvoerder van Almunia moeten de banken minimaal een rente van 8,5 procent betalen. Omdat de Europese geldschieters dit geld zelf veel goedkoper kunnen ophalen op de kapitaalmarkt, zouden ze daar dan winst op maken.

Lees alles oveer de schuldencrisis in ons dossier