MADRID - De onrust op de financiële markten over Spanje neemt steeds grotere vormen aan. Donderdagochtend kwam de rente op 10-jarige Spaanse obligaties voor het eerst in het eurotijdperk hoger uit dan 7 procent.

De rente bereikte donderdagochtend een piek van 7,01 procent. Het rendement op de obligaties, dat tegengesteld beweegt aan de waarde van het schuldenpapier, zakte vervolgens licht tot 6,97 procent.

Beleggers mijden de Spaanse staatsleningen door de grote onzekerheid over het steunpakket voor de Spaanse banken. Beleggers vragen zich af uit welke pot de leningen worden betaald. Ze vrezen bij leningen uit het structurele noodfonds voor de euro (ESM) achter het net te vissen als Spanje niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Leningen uit dat fonds hebben bij betalingsproblemen voorrang op de claims van private investeerders.

Rating

De rente werd donderdag verder omhoog gejaagd door de beslissing van kredietbeoordelaar Moody's om de rating van Spanje met drie stappen te verlagen. De kredietpositie van Spanje (Baa3) is nu nog maar een stap verwijderd van de zogeheten 'junk'-status.

Een rente van 7 procent maakt het op termijn bijzonder moeilijk voor Spanje om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. In de afgelopen jaren moesten landen als Ierland en Portugal met Europese kredieten worden geholpen, nadat de rente op hun obligaties tot meer dan 7 procent was gestegen.

In navolging van de Spaanse rente ging ook de Italiaanse rente omhoog, naar 6,3 procent. Dit was een dag eerder nog circa 6,2 procent.

Lenen

Donderdag werd ook bekend dat Spaanse banken in mei 324,6 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) leenden. Dat is een nieuw record ten opzichte van de 316,9 miljard euro die in april werd geleend. Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse centrale bank, de Banco de España, donderdag publiceerde.

De cijfers geven aan dat de Spaanse banken niet aan elkaar lenen vanwege een escalatie van de schuldencrisis. Netto, na aftrek van de bedragen die bij het 24 uursloket van de ECB werden gestald, leenden de Spaanse banken 287,8 miljard euro. In april was dat 263,5 miljard euro.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING zijn de Spaanse banken in absolute getallen verreweg de grootste gebruikers van het geld dat de ECB in de markt pompt. Ze nemen ongeveer 30 procent daarvan voor hun rekening.

Behoefte

Het onderzoek naar de kapitaalbehoefte van Spaanse banken zal aantonen dat de financiële instellingen 60 tot 70 miljard euro nodig hebben. Dat zeiden twee bronnen donderdag tegen persbureau Reuters.

Zij wisten ook te melden dat het onderzoeksrapport, dat wordt opgesteld door adviseurs van Oliver Wyman en Roland Berger, eerder klaar zal zijn dan gepland. Het is de bedoeling dat de Spaanse premier Rajoy het rapport meeneemt naar de G20-top die maandag en dinsdag plaatsvindt in Mexico. Officieel geldt donderdag 21 juni nog steeds als de dag van afronding.

Vijf vragen over eurobonds

Alles over de Europese schuldencrisis