DEN HAAG - Het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne levert Nederlandse bedrijven voor meer dan 200 miljoen euro aan opdrachten op.

Vooral bedrijven op het gebied van infrastructuur, belichting en stadiontechnologie verdienen eraan, zo heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag laten weten.

Zo levert Philips de verlichting in zes stadions. De Limburgse ondernemer Kersten, gespecialiseerd in het buigen van aluminium platen, maakt de dakconstructie voor een Pools stadion. Technologiebedrijf Imtech verzorgt de techniek in verschillende stadions.

Ook buiten de stadions wordt geld verdiend door Nederlandse bedrijven. Zo zorgt VandeLande Industries voor de bagageafhandeling op diverse luchthavens. Het Amsterdamse Aviavox zorgt ervoor dat alle omroepberichten daar goed zijn te horen. Nedap Security is verantwoordelijk voor beveiligingssystemen op verschillende vliegvelden en stadions.

Meteen nadat bekend werd dat het EK in Polen en Oekraïne zou plaatsvinden, hebben het ministerie van Economische Zaken en enkele organisaties de handen ineengeslagen om bedrijven te helpen bij het verwerven van opdrachten.

Alles over het Ek-boetbal in ons dossier