AMSTERDAM - Beursgenoteerde bedrijven moeten in hun halfjaarverslagen meer informatie geven over de risico's en onzekerheden waarmee ze te kampen hebben.

Dat vindt de Autoriteit Financiële Markten na het lezen van de verslagen van vorig jaar.

Slechts een klein deel van de onderzochte bedrijven rapporteert open over de risico's, zoals het hoort. Veel andere bedrijven laten echter dit na, of verwijzen naar een risicoparagraaf in het jaarverslag.

Vooral als er nieuwe ontwikkelingen zijn moet hier meer aandacht aan besteed worden, vindt de waakhond. "Dat zet de vermelde cijfers in de halfjaarrekening in perspectief."

Hoewel de halfjaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven over het algemeen beter zijn geworden, is er naast de risicovermelding nog meer ruimte voor verbetering, constateert de waakhond.

Concrete vooruitzichten

De AFM raadt bedrijven bijvoorbeeld aan meer concrete vooruitzichten te geven over omzet en winst. Nu wordt vaak verwezen naar de moeilijke economische omstandigheden, waardoor concrete voorspellingen moeilijk zouden zijn.

De AFM vindt dat bedrijven de onzekerheid over de verwachtingen juist moeten inperken door transparant te zijn. "Ook omdat beleggers aangeven dat het onderdeel over de vooruitzichten in de verslaggeving voor hen het meest belangrijk is."