AMSTERDAM - Het onverwacht snel gedaalde vertrouwen van de Amerikaanse consument in februari heeft op de Europese beurzen een tik uitgedeeld. Kort na publicatie van deze cijfers vertoonden de curves een knik. Ook Wall Street moest inleveren, maar zette daarna weer schoorvoetend herstel in.

Bekijk de video

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk positief op 487,17 punten. Dat is 2,28 punten of bijna 0,5 procent in de plus. Bij beleggers overheerste het geloof dat de economie de zwaarste tijd achter de rug heeft.

De effectenbeurs in Parijs sloot 0,8 procent hoger, de FTSE in Londen 0,75 procent en de Dax in Frankfurt stond aan het eind van de middag, twee uur voor sluiting, op een winst van 0,4 procent.

De Amerikaanse consumentencijfers gaven de AEX aanvankelijk een forse duw naar beneden, maar na deze schrik overheerste de realiteit, aldus analisten. "De weg naar herstel werd in ieder geval niet volledig verlaten", zei één van hen.

KPNQwest

Het best presterende fonds was KPNQwest met een winst van bijna procent op 4,20 euro. Het aandeel was de afgelopen dagen afgestraft door de problemen bij de Amerikaanse aandeelhouder Qwest.

Aandeelhouders vrezen dat wanneer deze "moeder" failliet zou gaan, de aandelen in de combinatie verkocht zouden kunnen worden. Inmiddels redeneren zij dat het bedrijf KPNQwest de zaken redelijk op orde heeft.

Technologie

Ook andere technologiefondsen deden het, net als in de rest van Europa, goed. ASML won ruim 3 procent op 23,10 euro. Philips, dat een samenwerking in chips aankondigde, won 2,5 procent op 29,15 euro.

Ahold

Ahold, dat eerder al kampte met geruchten over boekhoudkundige problemen bij de Amerikaanse tak, moest opnieuw terug. Deze keer was de Amerikaanse consument daar mede schuldig aan.

Beleggers menen dat Ahold, met een sterke positie op de Amerikaanse markt, mogelijk de weerslag ondervindt van het gedaalde vertrouwen. Dat resulteerde in een min van 2,5 procent op 27,30 euro.

Op de valutamarkten leefde de euro even op van de mindere cijfers over de Amerikaanse economie. De munteenheid steeg na een slechte maandagavond in New York even boven de 87 dollarcent, maar sloot uiteindelijk in Europa op 0,8680 dollar tegen 0,8715 op de voorgaande dag. In ponden sterling zakte de euro van 0,6105 naar ,6095.