AMSTERDAM - Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite met het afbetalen van schulden aan verzekeraars. Dat stelt accountantsbedrijf PwC dinsdag op basis van een analyse.

De liquiditeit is onvoldoende gestegen om aan de groeiende schuldenberg te voldoen.

Dat analyseerde PwC op basis van jaarrekeningen van 70 van de 83 ziekenhuizen over 2011. 3 ziekenhuizen hebben hun jaarrekening nog niet ingeleverd.

Prestatiebeloning

Verzekeraars hebben momenteel 2 miljard euro schuld bij verzekeraars en krijgen daarnaast te maken met prestatiebeloning en een nieuw declaratiesysteem, licht Arjen Hakbijl van PwC toe.

Daardoor neemt de liquiditeit af, oftewel in hoeverre een bedrijf kan voldoen aan kortlopende verplichtingen, zoals salarissen en betalingen aan leveranciers.

PwC schat dat veel ziekenhuizen dit jaar een extra cashbehoefte hebben die gelijk is aan drie maanden omzet.

Verlies

Het aantal verliesgevende ziekenhuizen steeg van 4 in 2010 naar tenminste 5 in 2011. Drie ziekenhuizen hebben hun jaarverslag nog niet gedeponeerd. Ziekenhuizen maakten gemiddeld 3,6 miljoen euro winst, gelijk aan het niveau in 2010.

Het cashprobleem wordt volgens PwC nijpender omdat zorgverzekeraars overfinanciering uit het verleden terugvorderen en terughoudender zijn in de financiering van werkkapitaal.

Banken

Het tempo waarmee deze schuld wordt omgezet in bankleningen is laag, merkt PwC op. "Banken hebben net als verzekeraars te maken met strengere kapitaaleisen", stelt Hakbij.

"Ze kijken kritisch naar het toekomstpotentieel van ziekenhuizen en stellen hogere eisen aan inbreng van eigen vermogen en aan rendement. Banken nemen daarom nog maar deels de rol van werkkapitaalversterker over van verzekeraars."

De conclusie van PwC dat er "nog lang geen sprake is van een duurzame financieringssituatie" voor ziekenhuizen, wordt deels gedeeld door concurrent Deloitte. Die accountant berichtte vorige week dat ziekenhuizen dringend moeten werken aan een versteviging van het vermogen.