AMSTERDAM - Banken trekken zich terug uit de markt voor wonincorporaties, waardoor corporatie Portaal (56.000 woningen) moeite heeft om zijn financiële buffers aan te vullen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de corporatie uit Veenendaal dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad. Mede door de crisis in Spanje is de rente in Nederland de afgelopen maanden opnieuw gedaald.

Daardoor moeten veel corporaties met rentederivaten de negatieve marktwaarde van die producten aanvullen bij banken. Het aantrekken extra kapitaal om dit voor elkaar te krijgen blijkt nu lastig.

"We zijn druk in overleg met de banken, maar het is veel en veel moeilijker geworden", aldus de zegsvrouw over de onderhandelingen.

De banken zijn volgens haar angstig geworden door de affaire-Vestia, waarbij de noodlijdende Rotterdamse corporatie zijn woningen in onderpand gaf aan Waarborgfonds Sociale Woningbouw en zo de banken buitenspel zette.

Onterecht

Portaal vindt het onterecht om daar nu de dupe van te worden, mede omdat het geen extreem risicovolle financiële producten afneemt, zoals Vestia wel deed. Portaal vertelt niet hoeveel de organisatie moet bijstorten, maar de problemen zijn nog niet acuut en bijstand van de overheid is vooralsnog niet vereist.

Portaal werd maandag, tegelijk met Wooninvest uit Leidschendam-Voorburg, onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens minister Spies van Binnenlandse Zaken lopen beide instellingen door de dalende rente ''liquiditeitsrisico's''.

Vestia en Laurentius uit Rotterdam gingen deze corporaties dit jaar al voor.