AMSTERDAM - Amsterdam is weer verder gedaald op de lijst van duurste steden om in te wonen voor expats.

De hoofdstad staat nu op plaats 57, 7 plaatsen lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer.

Expats betalen het meest voor levensonderhoud en verblijf in Tokio. De stad staat weer op 1 en duwt Luanda in Angola een plaatsje naar beneden.

Vrijwel alle Europese steden dalen op de lijst. Moskou is de duurste Europese stad, op plaats 4. Daarna volgen Genève en Zurich (5 en 6).

In de Pakistaanse stad Karachi is het levensonderhoud het goedkoopst van alle 214 onderzochte steden. De kosten zijn daar ongeveer een derde van wat ze in Tokio zijn.

Valutaschommelingen 

Volgens Mercer zijn veel verschuivingen in de lijst dit jaar toe te schrijven aan de economische onrust, politieke verschuivingen en valutaschommelingen.

''Amsterdam is vooral gedaald op de lijst omdat andere steden sneller duurder zijn geworden. En omdat de economische crisis ervoor zorgt dat de euro minder waard wordt, wat betekent dat het leven in Amsterdam voor expats relatief goedkoper is geworden'', zegt Manon Gerritsen van Mercer.

''Verder staan de huizenprijzen, ook voor expats, onder druk, wat weer zijn weerslag heeft op de uiteindelijke plaats van Amsterdam op de lijst''.

De gegevens zijn afkomstig van Mercer. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Duurste steden voor expats