AMSTERDAM - Het aandeel DE Master Blenders 1753 opende dinsdag op de Amsterdamse beurs op 8 euro, hetgeen de van Sara Lee afgesplitste koffie- en theetak een waarde geeft van ruim 4,7 miljard euro.

Het aandeel, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakt dinsdag zijn debuut op de Amsterdamse beurs. In aanwezigheid van premier Mark Rutte opent topman Michiel Herkemij de handel met de traditionele gongslag.

Er kan vanaf dinsdag officieus in het aandeel worden gehandeld, de echte notering volgt op 9 juli, als het bedrijf definitief is afgesplitst van (voormalig) moederbedrijf Sara Lee.

Elke aandeelhouder van Sara Lee heeft recht op 1 aandeel DE Master Blenders. De waarde van DE is gebaseerd op 593,44 miljoen uitstaande aandelen Sara Lee.

De aandelen die het Amerikaanse bedrijf nog op de plank heeft liggen, de zogeheten treasury shares, zijn bij de berekening buiten beschouwing gelaten.

Marketing

Herkemij heeft grote plannen met het zelfstandige DE. Alle producten gaan de komende tijd op de schop, er zal meer geld worden besteed aan marketing en de winst en omzet moeten omhoog.

DE was sinds 1978 in Amerikaanse handen. Maar de oorsprong van het bedrijf ligt in het Friese Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende.

Douwe Egberts naar de beurs