AMSTERDAM - De Cypriotische regering hoopt te voorkomen dat het strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd krijgt, op het moment dat het financiële hulp zoekt bij de Europese Unie.

Dat zei minister van financiën Vassos Shiarly maandag.

Cyprus heeft volgens Shiarly 'goede kansen om gunstige voorwaarden' voor de hulp binnen te slepen. Het feit dat het land een laag begrotingstekort heeft en een relatief lage schuld vergeleken met andere EU-lidstaten, moet de andere landen mild stemmen.

Optie

Shiarly zei maandag dat Europese hulp bij de herkapitalisatie van de grote bankensector, die veel leningen heeft uitstaan in Griekenland, een optie blijft. Een andere mogelijkheid is volgens hem hulp vanuit een ander land.

Door recente verlagingen van de kredietbeoordeling heeft het land bijna geen toegang meer tot de internationale financiële markten. Het land kan dit jaar de rekeningen betalen dankzij een lening van Rusland.

Rehn

De problemen van Cyprus zullen snel aangepakt moeten worden. Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) maandag in Straatsburg in een commissievergadering van het Europees Parlement. Rehn noemde ook Spanje expliciet.

''Spanje en Cyprus moeten zeer serieuze onevenwichtigheden het hoofd bieden, niet in de laatste plaats in de financiële sector, die met de grootste mate van urgentie aangepakt moeten worden", aldus Rehn.

Lening

De eurocommissaris kwam ook terug op het besluit van afgelopen weekeinde door de ministers van Financiën van de eurolanden om Spanje een lening tot 100 miljard euro te verstrekken om zijn bankensector te versterken. Rehn zei dat omdat het geld specifiek bedoeld is voor een bepaalde sector er geen andere voorwaarden gesteld zullen worden. Voorwaarden aan de lening zullen gericht zijn op de financiële sector.

Rehn repte niet over een mogelijke steunaanvraag van Cyprus. De Cypriotische minister van Financiën zei maandag dat de noodzaak voor steun meer urgent is geworden. Het zou kunnen gaan om een bedrag van 1,8 miljard euro. Officieel is er nog geen steunaanvraag van Cyprus.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier