AMSTERDAM - De kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is verslechterd tot een dieptepunt sinds de kredietcrisis van 2008.

Dat heeft financieel onderzoeksbureau Graydon maandag becijferd in een rapport.

De beoordeling van de kredietwaardigheid van alle bedrijven in Nederland daalde van gemiddeld 'A' naar 'BBB'. ''Sinds het officiële begin van de crisis, eind 2008, is de kredietwaardigheid van de Nederlandse bedrijven kwartaal na kwartaal gedaald'', stelt Graydon.

De kredietwaardigheid verslechterde vooral bij financiële instellingen en verzekeraars, met een daling van 9,5 procent. Bij de voeding- en genotmiddelenbranche bedroeg de achteruitgang 6,2 procent.

Hoe lager de kredietwaardering van een bedrijf, hoe meer rente er in de regel neergeteld moet worden om geld te kunnen lenen. De classificatie van Graydon, met ‘AAA’ als hoogst haalbare status, is gelijk aan die van kredietbeoordelaars S&P en Moody’s.

Bij ‘BBB’ is de kans op wanbetaling 0,6 procent tot 1,2 procent. Dat is twee keer zoveel als bij een A-status.

Neergang

Volgens Graydon is de daling van de kredietwaardigheid van het bedrijfsleven in lijn met de economische neergang die Nederland momenteel doormaakt en de structurele stijging van het aantal faillissementen.

''Wij moeten ons in Nederland stevig gaan bezig houden met het herstel van vertrouwen, dit is de sleutel tot het openzetten van de kredietverlening aan bedrijven en het stimuleren van de consumptie'', aldus de kredietbeoordelaar.