WASHINGTON - De Amerikaanse consument heeft deze maand minder vertrouwen in de economie gehad dan in januari. De index die het vertrouwen weergeeft, daalde voor het eerst sinds twee maanden, van ,8 tot 94,1. Dit heeft de Conference Board, een onafhankelijk onderzoeksbureau, dinsdag bekendgemaakt.

De daling is sterker dan was voorzien. De meeste analisten hadden verwacht dat de vertrouwensindex op 96,1 zou terechtkomen. De index over januari is herzien van 97,3 tot 97,8.

De beleggers in de Verenigde Staten schrokken van de gegevens. De effectenbeurs in New York, die voor de bekendmaking van de index op winst stond, zakte snel weg naar verlies.

Het blijkt vooral de arbeidsmarkt te zijn waarover de consumenten zich zorgen maken. Het percentage ondervraagden volgens wie het moeilijk is een baan te vinden, steeg, terwijl degenen die menen dat er voldoende werk is in aantal afnamen.

De Conference Board liet weten dat de vertrouwensindex dan wel mag zijn gedaald, maar dat de consument wel geld zal blijven uitgeven. De consumentenuitgaven worden groter nu het ernaar uitziet dat de Amerikaanse economie aantrekt.