AMSTERDAM - De Verenigde Staten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn blij met het besluit van Spanje om steun aan te vragen voor zijn noodlijdende banken.

Dat meldt de BBC zondag. De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner noemt de actie 'belangrijk voor de gezondheid van de Spaanse economie' en zei dat het een concrete stap is naar 'financiële eenheid'. "Dat is essentieel voor de veerkracht van de eurozone."

Volgens het IMF is de aangevraagde lening van maximaal 100 miljard euro voldoende voor de Spaanse banken om hun betrouwbaarheid te herwinnen. "Ik verwelkom de boodschap van de Eurogroep en de maatregelen van de Spaanse autoriteiten in de afgelopen weken", zegt IMF-voorzitter Christine Lagarde.

De Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager laat in een reactie weten tevreden te zijn dat Spanje zijn problemen erkent en dat het IMF het land nu gaat begeleiden. Hij heeft zich voor dat laatste speciaal sterk voor gemaakt, aldus een woordvoerster.

De eurolanden vragen het IMF om de hulp aan Spanje te steunen en te monitoren. Naast Griekenland, Ierland en Portugal is Spanje nu het vierde land dat een beroep doet op het financiële vangnet dat de eurolanden hebben opgetuigd.

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Alles over de schuldencrsis