AMSTERDAM - Jarenlang ontwikkelen en investeren lijkt voor transmissiefabrikant Antonov binnenkort vruchten af te gaan werpen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat Honda als eerste fabrikant de gepatenteerde techniek gaat gebruiken. "Een grote doorbraak in de geschiedenis van ons bedrijf", aldus Antonov-directeur M. Emmerson.

Antonov is sinds 1991 bezig met de ontwikkeling van een nieuwe automatische transmissie. Sinds 1997 heeft het bedrijf een notering aan de Amsterdamse beurs.

De Antonov-versnellingsbak, een uitvinding van oprichter R. Antonov, zou goedkoper, lichter en zuiniger zijn dan de huidige automaten. Diverse fabrikanten toonden interesse, maar geen enkel merk wilde de afgelopen jaren verder gaan dan testen. Het bedrijf heeft daardoor al jaren meer ontwikkelingskosten dan inkomsten. Na de eerste negen maanden van bedroeg het verlies 2,6 miljoen euro.

Onvoorspelbare branche

Of daar dit jaar al verandering in komt, kan Antonov-directeur M. Emmerson nog niet zeggen. "De autobranche is zeer onvoorspelbaar en daarmee ook onze inkomsten", aldus de directeur die woensdag de cijfers over 2001 bekendmaakt. Wel verwacht hij dat nu Honda de techniek gaat gebruiken ook concurrenten eerder zullen toeslaan. "We hebben met dertig fabrikanten contact, maar wanneer de volgende onze techniek gaat toepassen is niet te zeggen." De eerste contacten met Honda dateren uit 1992.

Honda kan er voor zorgen dat Antonov flink meer inkomsten krijgt. De autofabrikant betaalt naast een vast bedrag tevens per gefabriceerde versnellingsbak een percentage van de kostprijs aan Antonov.

Geheim

De exacte voorwaarden van het contract blijven geheim, maar Emmerson wilde wel kwijt dat bij soortgelijke licenties in de auto-industrie 3 tot 4 procent normaal is. "Dat zou per Antonov-transmissie op circa 20 dollar uitkomen", aldus Emmerson, die inschatte dat Honda voor een rendabele productie minimaal .000 stuks moet maken. "Maar het is niet bekend wanneer en hoeveel Honda gebruik maakt van onze techniek", benadrukte hij.

Tot die tijd moet Antonov op een andere manier aan geld zien te komen. De afgelopen jaren werden tekorten door uitgifte van nieuwe aandelen aangevuld. Of dat nu ook gebeurt, is volgens Emmerson nog niet besloten. "Maar de tijd lijkt er gunstig voor."

Beleggers reageerden vanochtend al positief op het nieuws. Het aandeel steeg in de loop van de dag bijna 40 procent naar een koers rond 0,90 euro.