MADRID - Spanje krijgt maximaal 100 miljard euro om zijn noodlijdende banken uit de brand te helpen.

Dat is zaterdag na overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bekendgemaakt. De steun gaat via de Spaanse overheid naar de banken.

Uit welk potje precies het geld komt, is niet bekend. Volgens de persverklaring gaat het om het tijdelijke en permanente noodfonds (EFSF en ESM).

Beleidsvoorwaarden

Zodra Spanje formeel de steun aanvraagt, zal de Europese Commissie in samenspraak met onder meer de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de aanvraag bestuderen.

Ook wordt er dan gekeken welke 'noodzakelijke beleidsvoorwaarden' aan de Spaanse financiële sector zullen worden gesteld in ruil voor de steun. Het is niet zo dat de Spaanse banken het geld zomaar krijgen.

Aanzienlijke hervormingen

Spanje hoeft echter niet zoals bijvoorbeeld Griekenland in ruil voor steun ingrijpende bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Daar is het land al mee bezig.

''De Eurogroep steunt de inspanningen van de Spaanse autoriteiten om vastberaden de financiële sector te willen herstructureren'', zo staat in de verklaring. Spanje heeft al aanzienlijke hervormingen doorgevoerd, zo erkennen de eurolanden.

Vertrouwen

De eurozone heeft er vertrouwen in dat Spanje zich aan zijn belofte houdt om het begrotingstekort terug te dringen, en ook de toegezegde hervormingen blijft doorvoeren. De vorderingen van het land op dit terrein zullen nauwgezet gevolgd worden.

De eurolanden vragen het IMF om de hulp aan Spanje te steunen en te monitoren. Naast Griekenland, Ierland en Portugal is Spanje nu het vierde land dat een beroep doet op het financiële vangnet dat de eurolanden hebben opgetuigd.

De Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager laat in een reactie weten tevreden te zijn dat Spanje zijn problemen erkent en dat het IMF het land nu gaat begeleiden. Hij heeft zich voor dat laatste speciaal sterk voor gemaakt, aldus een woordvoerster.

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Alles over de schuldencrisis